HPB Dan dobrodošlice krenuo uživo

veljača 2023

HPB Dan dobrodošlice krenuo uživo

Nakon dvije godine održavanja Dana Dobrodošlice online za naše nove kolege, krajem prošle godine krenuli smo  s organizacijom Dan dobrodošlice uživo, da bi prošlog  tjedna na jednom mjestu prvi put okupili četrdesetak novih kolegica i kolega iz cijele Banke i cijele Hrvatske te nastavili s Danom dobrodošlice uživo

Petnaestak predavača s velikim je zadovoljstvom novim kolegama prenijelo ključne informacije iz svog poslovnog dijela, podijelili vlastito radno iskustvo te poželjeli dobrodošlicu.

Kao dio HPB Start programa, Dan dobrodošlice ima za svrhu kvalitetno uvođenje novih HPB-ovaca u radnu sredinu i upoznavanje sa:

•       sustavom vrijednosti i kulturom organizacije, strateškim smjernicama i poslovnim ciljevima

•       pravima i obavezama, pravilima postupanja u organizaciji

•       mogućnostima osobnog razvoja i napredovanja

•       samom djelatnošću i proizvodima.

Dan dobrodošlice prilika je da se uz prijenos znanja, međusobno bolje upoznamo i u budućnosti lakše i bolje surađujemo.

Kako izgleda onboarding proces u HPB-u?

Onboarding je proces integracije novih zaposlenika s organizacijom i organizacijskom kulturom koji ima  cilj brže i bolje prilagodbe zaposlenika na nove radne zadatke i uvjete. Istraživanja su pokazala da kvalitetno strukturiran onboarding dovodi do većeg zadovoljstva poslom novih zaposlenika, jača njihovu posvećenost, smanjuje stres i potencijalnu fluktuaciju kroz prve godine zaposlenja.

Prije samog početka rada u HPB-u pripremamo se za dolazak novog zaposlenika osiguravanjem osnovnih alata i uvjeta za rad te se novom zaposleniku dodjeljuje "buddy" – osoba zadužena da novozaposlenom pomogne tijekom orijentacijskog procesa,  upoznaje s organizacijskom kulturom te pojašnjava funkcioniranje procesa na neformalnoj razini. 

Pri dolasku zaposlenika, voditelj kreira razvojni plan za uvođenje u posao koji sadrži definirane ciljeve koje bi zaposlenik trebao savladati unutar šest mjeseci. U navedenom periodu voditelj sa zaposlenikom prati napredak prema postizanju ciljeva kroz razvojne razgovore. 

Dan dobrodošlice – edukativna i zanimljiva prilika za upoznavanje s HPB-om i kolegama 

Unutar prva dva mjeseca rada u HPB-u, zaposlenici imaju priliku sudjelovati u Danu dobrodošlice. Uz  priliku za učenje o Banci te je prilika za upoznavanje kolega iz drugih organizacijskih jedinica koji se također nalaze na samom početku karijere u HPB-u.

U osvrtima na Dan dobrodošlice, polaznici ističu kako im je program zanimljiv i edukativan te im cijeli događaj pomaže kako bi lakše shvatili organizacijsku strukturu banke, svoju i ulogu pojedinih poslovnih područja.  Dan dobrodošlice osmišljen je na način da kroz kratke prezentacije novi zaposlenici dobiju najvažnije informacije, na što jednostavniji i brži način.  Prema komentarima sudionika to nam i uspijeva.

Nakon prva tri mjeseca rada, HR održava ulazni razgovor s novim zaposlenikom, kako bi stvorili generalnu sliku novozaposlenih o organizaciji te identificirali potrebne HR inicijative koje će povećati zadovoljstvo zaposlenika. 

Kvalitetno uvođenje u novu radnu sredinu ključno je kako bi zaposlenik imao jasnu sliku o tome što se od njega očekuje, a to na kraju stvara pozitivne efekte za zaposlenika i organizaciju. Povećava se produktivnost zaposlenika, raste stopa zadržavanja zaposlenika u organizaciji, a dobro organiziran onboarding zaposlenike čini pozitivnijima, zadovoljnijima i predanijima u novoj radnoj ulozi.