HPB na Bankovnoj akademiji 2023

srpanj 2023

HPB na Bankovnoj akademiji 2023

Početkom srpnja 2023. održano je treće izdanje Bankovne akademije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, projekta u organizaciji Katedre za financije EFZG-a koji ima za cilj popularizaciju struke financijskih profesionalaca. Skupina od 30-ak studenata s afinitetom prema financijskoj industriji te zaposlenika financijskih institucija koji su na početku karijere imala je priliku kroz tjedan dana naučiti više o području bankarstva „iz prve ruke“ od iskusnih profesionalaca iz bankarskog sektora.

Hrvatska poštanska banka prepoznala je vrijednost ovog projekta te podržala održavanje Bankovne akademije kao partner i sponzor. Jedan od strateških stupova našeg razvoja jest održivo poslovanje, zbog čega je naša orijentiranost na dugoročni poslovni uspjeh neodvojiva od odgovornosti prema društvu i zajednici u kojoj poslujemo. Kroz podržavanje projekata kao što je Bankovna akademija nastojimo ostaviti trag koji društvo čini boljim i naprednijim.

Među predavačima na Bankovnoj akademiji koji su podijelili svoje znanje i iskustvo s polaznicima bili su Vedrana Čulo Gusić i Danijel Miletić, izvršni direktori HPB-a, a među polaznicima kolegica Andrijana Jurić koja se pridružila timu Hrvatske poštanske banke u Sektoru poslovanja sa stanovništvom potkraj 2022. godine. U nastavku pročitajte njezine dojmove s ovogodišnje Bankovne akademije.

Što nam možeš reći o svom iskustvu na Bankovnoj akademiji?

Svidjelo mi se što je cijeli projekt bio vrhunski organiziran i vladala je opuštena atmosfera, kako kod predavača tako i kod nas polaznika, a cijeli program bio je dobro isplaniran i zanimljiv. Predavači su znali da pred sobom imaju publiku koja zaista želi čuti ono što imaju za reći pa mislim da je i njima to olakšalo izlaganja. Nastojali smo usvojiti sve korisne informacije jer smo mi polaznici na početku razvoja karijere i želimo nastaviti razvoj u smjeru bankarstva i financijske industrije.

Što je sve uključivao program ovogodišnjeg izdanja Bankovne akademije?

Započeli smo tjedan predavanjem o sanaciji banaka, zatim je bilo predavanje o kreiranju bankarskih proizvoda poput paketa za mlade od ideje do realizacije. Drugi dan predavanja su se fokusirala na tranziciju u zeleno i ESG trendove u bankarstvu. U srijedu smo čuli više o poslovnoj analizi u bankarstvu i značenju klasičnog bankarstva, i to upravo od naših kolega iz HPB-a, nakon čega smo posjetili Hrvatsku narodnu banku. Četvrti dan predavanje se odnosilo na ocjene kreditnog rejtinga klijenata, a nakon predavanja zaputili smo se na studijsko putovanje u Zadar, gdje smo proveli posljednji dan Bankovne akademije prije povratka u Zagreb. Kroz cijeli tjedan smo uz HNB posjetili još dvije različite banke tako da je sadržaj zaista bio raznolik. Saznali smo više o implementaciji eura kao nacionalne valute, o aplikacijama koje se koriste u radu banaka i općenito o kreiranju bankovnih proizvoda.

Tko su bili predavači na Bankovnoj akademiji?

Predavači su bili stručnjaci iz različitih organizacija, mahom banaka. Neki od njih su članovi uprava, drugi direktori, treći voditelji timova. Posvetili su dosta vremena da predstave svoje karijerne puteve, opišu kako su došli do trenutnih pozicija i potaknu nas da razmislimo gdje se dugoročno vidimo po pitanju posla. Posebno mi je drago bilo poslušati predavanja „Izumire li klasično bankarstvo?“ koje je održala Vedrana Čulo Gusić, izvršna direktorica Sektora poslovanja sa stanovništvom i „Poslovnom analizom do poslovnog uspjeha“ koje je održao Danijel Miletić, izvršni direktor Sektora informatike u HPB-u. Povratna informacija na njihova predavanja bila je da su održali ravnotežu između opuštenog i profesionalnog pristupa, da su odlično obradili teme i utjecali na stvaranje pozitivnije slike o Banci kod polaznika Akademije.

Što bi izdvojila kako dodanu vrijednost Bankovne akademije?

Saznala sam puno novih informacija, detaljnije se upoznala sa svijetom bankarstva i financija i mogu reći da mi se još više povećala želja da nastavim razvoj karijere u tom smjeru. Svidjelo mi se što je sudjelovalo puno banaka pa sam proširila svoje razumijevanje i mogla vidjeti kako drugi funkcioniraju. Tu su naravno i nova iskustva i poznanstva zbog kojih mi je jako drago što sam imala prilike sudjelovati. Za kraj, mogu još samo reći da mi je želja da se ovaj projekt održi godinama i da kroz njega prođe što više mladih ljudi.