Inovativno i zanimljivo: pokrenuli smo Podatkovni rasadnik

prosinac 2021

Inovativno i zanimljivo: pokrenuli smo Podatkovni rasadnik

Inovativno i zanimljivo: pokrenuli smo Podatkovni rasadnik

Podatkovni rasadnik jedinstven je program podatkovne pismenosti koji je HPB nedavno pokrenula za 80 zaposlenika, koje je menadžment prepoznao kao predvodnike u razvoju i unapređenju podatkovnih procesa, unapređenju kvalitete podataka i ambasadore najboljih praksi koji će Banci dati vjetar u leđa kod donošenja najboljih odluka.

Cilj programa je unapređenje podatkovno/analitičkih kompetencija zaposlenika, povećanje svijesti o važnosti kvalitetnog upravljanja podacima i vođenje HPB-a u data-driven smjeru stvaranjem podatkovnog centra izvrsnosti.

Podatkovna pismenost je sposobnost čitanja, razumijevanja, analize, upravljanja i djelovanja na podatke i ona više nije izbor nego jedan od uvjeta budućeg rasta. Razina podatkovne pismenosti je ono što diferencira izvrsne organizacije od dobrih, naglašava Mirko Talajić, glavni podatkovni arhitekt i direktor Direkcije podrške analitičkim sustavima u Sektoru informatike.

Talajić je pokrenuo Podatkovni rasadnik u suradnji s Monikom Švogor zaduženom za razvoj zaposlenika i organizacijskih kapaciteta u Uredu za upravljanje ljudskim potencijalima. Pojasnili su nam kako izgleda sam proces.

Polaznici kroz anketu rade samoprocjenu trenutne razine podatkovno/analitičkih kompetencija, a na temelju tih rezultata i potreba u svakodnevnom radu biraju internu ili vanjsku edukaciju, upoznaju se s modernim podatkovnim tehnologijama te osmišljavaju mini projekt na kojem će pokazati stečeno znanje. Cijelo vrijeme prati se napredak i mjeri uspješnost programa.

Sudionici programa komuniciraju kroz posebne komunikacijske kanale, međusobno dijele članke i pomoć u rješavanju problema povezanih s podatkovnim tehnološkim trendovima i metodologijama. Planirana su  kvartalna meetup druženja s ciljem dijeljenja najboljih praksi i postignuća kroz nova podatkovna rješenja, kao i gostujuća predavanja za prezentiranje tema od velike važnosti. Dio fokusa bit će i na pokazivanju vlastitih grešaka i učenju koje proizlazi iz njih kao preduvjet kvalitetnog razvoja.


U program su uključeni zaposlenici koji se primarno bave podacima i za koje se procjenjuje da će podizanjem podatkovnih kompetencija unaprijediti efikasnost svojih organizacijskih jedinica i odluka koje se donose.

Da su očekivanja od programa velika potvrdili su i sudionici.

Ovaj edukacijski program mi je došao kao naručen. Već nekoliko godina razmišljam o dugoročnoj perspektivi svoje karijere i želim ju usmjeriti  prema novim znanjima iz područja podatkovne pismenosti. Stavio sam si za cilj sam istraživati i učiti, no nisam znao odakle početi. I tako su prolazili mjeseci, a ja sam stajao na mjestu.  Ovaj program super je prilika i dat ću sigurno sve od sebe da izvučem maksimum iz programa od kojeg imam velika očekivanja, rekao je Vinko Jurić iz Direkcije strateškog upravljanja rizicima. 

Složila se i Tina Čulina, kolegica iz  Odjela za zaštitu podataka te dodala kako očekuje da će puno naučiti, a da će naučeno moći primijeniti u svom poslu kako bi pridonijela poboljšanju upravljanju podacima u Banci.

I još nešto važno: otkud 'rasadnik' na temu znanja i programa Podatkovne pismenosti?  


Edukacijski proces ne završava nakon usvajanja znanja kroz određenu formalnu edukaciju kao što ni briga o biljkama ne završava nakon sadnje ili sjetve. Iz svega što naučimo moramo kreirati novo znanje i dodanu vrijednost što činimo kroz prijenos znanja drugima te kroz inovacije. Takav idejni model omogućuje nam da proširimo kontekst organizacijskog učenja na veći spektar edukacijskih aktivnosti, stvorimo kulturu učenja i povećamo dodanu vrijednost investiranja u edukacije. Ovaj koncept spojili smo s idejom kolege Talajića o podatkovnom centru izvrsnosti - jednostavno, povezali smo dvije inicijative, a planiramo ga primijeniti i u drugim razvojnim područjima, za druga znanja i vještine, objašnjava kolegica Monika Švogor.

Podatkovni rasadnik, jednako kao i Rasadnik znanja, jedinstven je edukacijski program na tržištu koji je Hrvatska poštanska banka osmislila i pokrenula za svoje zaposlenike.