Iz klupe do radnog mjesta: Razvojni put prema profesionalnom uspjehu

veljača 2024

Iz klupe do radnog mjesta: Razvojni put prema profesionalnom uspjehu

Većina studenata se prije ili kasnije odluči raditi uz studij. Osim što će time povećati svoj kućni budžet, steći će i dragocjeno praktično iskustvo koje koristi njihovoj budućnosti. Velika prednost toga je što će kroz studentski rad uvježbati važne „meke“ vještine (tzv. soft skils) te će, ovisno o odabiru studentskog posla, imati priliku usvojiti stručna znanja koja odgovaraju njihovoj struci i željenoj karijeri.

Hrvatska poštanska banka kontinuirano podržava akademsku zajednicu u vidu suradnji s obrazovnim institucijama na raznim inicijativama i projektima te kroz realizaciju studentskih praksi i pružanje prilika za studentskim poslovima. Studenti prepoznaju Banku kao zanimljivog poslodavca koji im može pružiti brojne pogodnosti kao i mogućnost za daljnjim razvojem karijere unutar organizacije. S druge strane, angažirani studenti su odličan kanal za regrutaciju potencijalnih kandidata za zapošljavanje zato što se tijekom studentskog rada upoznaju s organizacijom i njenim poslovanjem, te oni koji se iskažu svojim rezultatima i motivacijom, budu prepoznati i nastavljaju karijerni put u Banci i nakon studija, ovisno o potrebama i mogućnostima poslodavca.

Mnogi od naših kolega svoju su karijeru u HPB-u započeli upravo na studentskim pozicijama. Samo u prošloj godini tu je priliku ostvarilo devetero studenata, sada zaposlenika Banke. U ovom članku vam donosimo priču dvoje od njih. Oni su u svojim prvim profesionalnim koracima HPB prepoznali kao poslodavca koji im nudi više od običnog radog mjesta te su danas ponosni članovi HPB tima.


Karlo Erdelja, Specijalist za sistemsku podršku

Karlo Erdelja i njegovi mentori Petar i Tomislav


U HPB-u sam počeo raditi u rujnu 2022. godine, dok sam još bio student Informatike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. U tom trenutku sam završio preddiplomski studij te sam htio pronaći studentski posao u struci na kojem bi se mogao zadržati dugoročno i na kojem bi mogao dodatno učiti i raditi na sebi. Za HPB sam čuo preko preporuke. Privukao me rad u velikoj organizacijskoj strukturi i činjenica da se u Banci primjenjuje velik broj informacijskih tehnologija. Velika prednost je bila upravo to što sam se kroz studentski posao imao prilike u praksi upoznati s različitim tehnologijama od kojih su me najviše privukli Linux i virtualizacija na kojima radim i dan danas.

Prilikom dolaska u novu radnu okolinu dobio sam ne jednog, već dva mentora – Tomislava i Petra. Oni su sa mnom prošli prve korake u Banci te su me motivirali i čak pomogli u osmišljavanju ideje za moj diplomski rad. Drago mi je da s kolegama i danas usko surađujem. Kao studentu mi je najviše značilo što su me kolege cijenili i što sam se osjećao kao njima jednak. Također bih istaknuo da su mi u Banci maksimalno izlazili u susret s obzirom na tadašnje studentske obveze te da sam bez problema mogao uskladiti posao i fakultet, što nije uvijek lako.

Studentski sam u HPB-u radio oko godinu dana. Nakon završenog specijalističkog diplomskog studija Informatike, otvorila se prilika da se zaposlim u Hrvatskoj poštanskoj banci. Odluka o zapošljavanju je za mene bila laka pošto sam znao da ću raditi u zdravom okruženju, s kolegama koji cijene moj rad, zalaganje i znanje. Danas sam vrlo sretan sa svojom odlukom. Raditi kao student te u konačnici kao zaposlenik HPB-a je veliko zadovoljstvo i privilegija. Hrvatska poštanska banka je za mene bila odlična odluka što se tiče osobnog i profesionalnog razvoja. Najdraži dio posla mi je raditi sa kolegama iz odjela na zanimljivim projektima te odlazak i rad u sistem salama. Dalje bih volio nastaviti usavršavati svoje znanje u području virtualizacije i Linux tehnologija te razvijati svoju karijeru unutar HPB-a.


Magdalena Žgela, Specijalist za odobravanje kreditnog rizika poslovnih subjekata

Magdalena Žgela


Za studentski posao u HPB-u sam se prijavila preko oglasa na stranicama studentskog servisa. Studirala sam na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer računovodstvo i revizija, te sam u to vrijeme tražila posao samo preko ljetnih praznika. Međutim, posao je bio dosta fleksibilan što mi je omogućilo da si lakše i bolje mogu organizirati fakultetske obveze te sam na kraju u HPB-u ostala raditi preko dvije godine na studentski ugovor.

Radila sam na izradi preliminarnih financijskih analiza u Direkciji odobravanja kreditnog rizika poslovnih subjekata gdje sam i danas zaposlena. Kada sam počela raditi, dočekao me kolega koji je bio zadužen za praćenje moga rada te mi je objasnio moje zadatke i pomogao mi oko uhodavanja u posao. Tijekom trajanja studentskog posla sam uvijek imala podršku te sam mogla pitati ukoliko mi nešto nije bilo jasno. Najviše mi se svidjela atmosfera i odnosi kolega koji su uvijek bili spremni pomoći i odgovoriti na svako moje pitanje.

 Da svoju karijeru nakon završetka fakulteta počnem graditi u HPB-u me motiviralo to što sam tijekom rada kao student uvidjela da u ovom Sektoru mogu steći dodatna znanja iz područja koje me zanima te također mogućnost napredovanja, za koje je naravno potrebno vrijeme i iskustvo. Rekla bih da mi je najdraži dio posla to što prolazim kroz analizu od malih pa sve do velikih društava što mi daje mogućnost da vidim razlike u vođenju poslovanja poduzeća različitih veličina. Također, što više učim i radim na analizama lakše mi je razumjeti teme o kojima se često piše i priča u medijima. Naravno, tu su i kolege koje mi pomažu da vidim širu sliku svakog case-a na kojem radim i uz njih radni dan uvijek brže prođe. Dobila sam priliku raditi s kolegama koji su puni znanja i iskustva koje su spremni i voljni podijeliti sa mnom. Privukla me je i pogodnost odlaska na razne interne i eksterne edukacije te potencijalni prelazak u druge organizacijske jedinice na određeno vrijeme kroz program „Gibajmo se“. Smatram da se time može stvoriti šira slika o poslovanju cijele Banke i pronaći područje koje najviše odgovara pojedincu.I Magdalena i Karlo bi se složili u jednom, preporučili bi svim studentima da, ukoliko im fakultetske obveze to dopuštaju, već tijekom studiranja pokušaju pronaći posao ili praksu koji će im dati uvid u praktičan rad. Takvo iskustvo omogućuje stjecanje praktičnih vještina i konkurentske prednosti na tržištu rada te izgradnju profesionalne mreže. A tko zna, možda im se, kao i njima, otvore vrata prema prvom poslu nakon diplome.

Studenti, ako ste zainteresirani za studentski posao u HPB-u, pošaljite nam otvorenu molbu. Radujemo se vašim prijavama! 😊