Kako se pripremiti za psihologijsko testiranje?

veljača 2021

Kako se pripremiti za psihologijsko testiranje?

Kako se pripremiti za psihologijsko testiranje?

Zašto provodimo psihologijska testiranja u selekcijskom procesu? 

Kada tražimo novog kolegu ili kolegicu, želimo među dostupnim kandidatima odabrati one najbolje. Zato u profesionalnoj selekciji koristimo alate i metode koje su provjereno učinkovite, maksimalno moguće objektivne, pravedne za kandidate i koje najbolje procjenjuju karakteristike povezane s visokim radnim učinkom i uklapanjem u našu organizacijsku kulturu. 

Radni učinak na različitim vrstama poslova ovisi o kombinaciji brojnih karakteristika osobe, od njezinih stručnih znanja, prijašnjeg iskustva, obrazovanja, osobina ličnosti, motivacije do socijalnih i drugih vještina. Tijekom selekcijskog postupka želimo dobiti sliku o svim karakteristikama kako bismo najlakše prepoznali pravu osobu za taj posao. Od svih dostupnih selekcijskih postupaka, brojna istraživanja pokazuju da je upravo testiranje kognitivnih sposobnosti metoda koja najbolje predviđa uspjeh kandidata na budućem radnom mjestu (i to s većom efikasnošću za sve složenija radna mjesta). Svako radno mjesto zahtijeva različitu razinu učenja i primjene naučenog, planiranja, donošenja odluka i rješavanja problema. Sposobnost osobe da to čini brzo i efikasno izravno djeluje na njen uspjeh na radnom mjestu i upravo to su karakteristike koje mjerimo u našem selekcijskom procesu.  

 

Za testiranje kognitivnih sposobnosti se ne možete pripremiti. Ili možete? 

Ako prilikom poziva na psihologijsko testiranje pitate kako da se pripremite, u većini organizacija će Vam vjerojatno reći da nema posebne pripreme i donekle, to je zaista tako. Poslodavci koji provode psihologijska testiranja mjere osnovne kognitivne funkcije poput  pamćenja, rješavanja problema ili brzine i točnosti u rješavanju zadataka. Te se sposobnosti ne mogu naučiti i uglavnom ih nije moguće dodatno unaprijediti povrh onoga što je osobi biološki urođeno. Međutim, Vaši rezultati na tim testovima ipak su pod utjecajem različitih faktora koje je moguće kontrolirati i koji će odrediti koliko ćete se približiti svom maksimalno mogućem rezultatu

Najvažniji čimbenik na koji možete utjecati je vlastita koncentracija. Kognitivni testovi zahtijevaju usredotočenost i brzinu. Zato treba staviti pod kontrolu sve što bi Vas moglo ometati u rješavanju. Unutarnja stanja poput umora, gladi ili čak neudobne odjeće kod različitih ljudi izazivaju veću ili manju distrakciju, a lako ih je spriječiti. Zato se prije testiranja naspavajte, budite siti, udobno (i primjereno) se odjenite, obavite toalet i ponesite naočale ako ih koristite. 

U HPB-u se brinemo da imate optimalne uvjete prilikom testiranja što se tiče potencijalnih vanjskih smetnji – dovoljno svjetla, ugodnu temperaturu i bez okolne buke. Prije svakog testa dobit ćete detaljnu uputu o načinu ispunjavanja, a proći ćete i nekoliko zadataka za vježbu. Uvjerite se da prije rješavanja samih zadataka u potpunosti razumijete uputu. Rado ćemo Vam odgovoriti na pitanje ili dodatno pojasniti neku nejasnoću. 

 

Testiranja često provodimo i online. U slučaju da testove rješavate iz svojeg doma, tada sami osigurajte primjerene uvjete. Kao i kod fizičkog testiranja, obratite pažnju na uputu te ako je potrebno, pročitajte je nekoliko puta. Odaberite tihu prostoriju, upozorite ukućane da Vas ne ometaju, a ako imate sporiju internetsku vezu, zamolite ukućane da je ne opterećuju za vrijeme Vašeg testiranja. Ne zaboravite, očekujemo da zadatke rješavate samostalno te smo uveli mjere čija je svrha prepoznati pokušaje varanja, koje uključuju dijeljenja ekrana i snimanje kamerom (preporučljivo je da ugasite sve nepotrebne aplikacije koje imate uključene istovremeno na računalu i što sve ulazi u kadar Vaše kamere). Korištenje mobitela ili drugih pametnih uređaja, ili rješavanje testova uz pomoć druge osobe uslijedit će diskvalifikacijom.

Kao kod fizičkih aktivnosti, moguće se zagrijati i za mentalne aktivnosti. Kako biste bili spremniji za procesiranje informacija na način na koji to zahtijevaju zadaci na kognitivnom testu, nekim ljudima pomaže da prije toga rješavaju zadatke sličnog tipa. Iako se ne radi o valjanim psihologijskim instrumentima, na Internetu ili među mobilnim aplikacijama možete naći različite besplatne sadržaje na kojima možete vježbati svoju brzinu, preciznost, fleksibilnost i koncentraciju. Pritom se preporuča da se ne ograničite na samo jedan tip zadataka jer će se na psihologijskom testiranju od Vas vjerojatno očekivati snalaženje u različitim vrstama zadataka (npr. nastavi niz, izbaci uljeza, pronađi sličnosti) i baratanje različitim vrstama podataka (npr. slike, riječi, brojevi). 

 

Upitnici ličnosti govore nam kakvog člana tima dobivamo 

Uz kognitivne testove, sastavni dio psihologijskog testiranja su upitnici ličnosti. Oni nam, između ostalog, daju sliku o tome kako se tipično ponašate u različitim situacijama. Rezultati upitnika nam daju uvid u poželjne karakteristike koje su važne na radnom mjestu. Uklapanje u tim, reagiranje u stresnim ili neočekivanim situacijama, preferencija različitih tipova radnih zadataka i okruženja, spremnost na promjene, preuzimanje odgovornosti i potencijal za rukovođenje, neki su od njih. 

 

 Neki kandidati, u želji da ostave što bolji dojam na upitniku ličnosti, na pitanja iz upitnika odgovaraju ne iz vlastite perspektive, već kako misle da mi vidimo idealnog kandidata. S našeg stajališta, ne postoji kalup idealnog kandidata jer svakodnevno vidimo kako učinkovite timove čine osobe različitih osobnosti, navika, iskustava i pozadina, koji se međusobno nadopunjuju. Također, upitnik ličnosti uglavnom nije eliminacijski alat, što znači da se ne morate pribojavati da će Vam iskreno odgovaranje umanjiti šanse da budete odabrani. Ako uzmete u obzir da većina upitnika ima elemente kojima se može utvrditi iskrenost kandidata pri ispunjavanju te da ćete na intervjuu prirodno demonstrirati svoju osobnost, najbolji savjet koji Vam možemo dati jest da na upitniku budete vjerodostojni

Ne zaboravite, kao na intervjuu, i na testiranju možete ostaviti dobar ili loš dojam. Zato uzmite u obzir svoju neverbalnu komunikaciju, urednost, dolazak na vrijeme i sve na što biste pazili da ste na intervjuu.