Naših TOP 10 u 2022.

siječanj 2023

Naših TOP 10 u 2022.

Iza nas je jedna od izazovnijih, ali i uspješnijih godina. Bili smo vrijedni u svim segmentima, u uredima i izvan njih. Radili smo dobra djela, započinjali i završavali važne projekte, ostvarivali rekordne rezultate, nakon dugo vremena družili se i ono najvažnije rasli kao organizacija ali i kao dio zajednice u kojoj djelujemo. Uvijek je teško izdvojiti najvažnija postignuća koji su obilježili godinu koju smo ispratili i zadatak nije bio lagan ni ovoga puta, ali u nastavku vam donosimo top 10 događaja za koje smatramo da zaslužuju mjesto u ovoj objavi.

1. Euro projekt 

Banka se tijekom cijele 2022. godine aktivno pripremala te s 1. 1. 2023. iznimno uspješno prešla na novu valutu euro. Projekt Euro bio je apsolutni prioritet svim zaposlenicima Banke i jako smo ponosni na sve naše kolegice i kolege koji su svojim angažmanom tijekom cijele prethodne godine i pogotovo novogodišnjeg migracijskog vikenda omogućili ovaj veliki uspjeh Banke.


2. Sanacija Sberbanke

HPB je 1. ožujka 2022. preuzela Sberbank d.d. i omogućila normalizaciju i stabilizaciju njenog poslovanja u iznimno kratkom roku te na taj način spriječila negativan utjecaj na cjelokupno financijsko tržište u Hrvatskoj.



3. Rekordni rezultati

Hrvatska poštanska banka u prvom polugodištu 2022. godine ostvarila je snažan rast imovine HPB Grupe te akvizicijom Nove hrvatske banke bitno ojačala svoju tržišnu poziciju. U trećem tromjesečju ostvarena je rekordna neto dobit na konsolidiranoj razini kao rezultat prihoda od povoljne kupnje i nastavka stvaranja dobiti matičnog društva.


4. Potpisan Kolektivni ugovor

Potpisivanjem Kolektivnog ugovora i Dodatka 1. Kolektivnom ugovoru Banka je svojim zaposlenicima osigurala još višu razinu materijalnih prava.


5. Naši eventi

U Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u svibnju smo svečano proslavili 30 godina poslovanja naše Banke, a nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa više od 500 zaposlenika okupilo se i na prigodnom domjenku Banke povodom božićnih i novogodišnjih blagdana početkom prosinca.


6. APN-ov povijesni rezultat 

U ovogodišnjoj tranši APN-a HPB je postigla svoj najveći uspjeh od početka sudjelovanja u programu subvencioniranih stambenih kredita. HPB je jedna od najaktivnijih banaka u APN programu u kojem je niz uspjeha nastavila s više od 550 odobrenih  kredita u 2022 ukupnog volumena 422 milijuna kn.


7. Sve naše nagrade i priznanja 

U rujnu je HPB global fond dobio nagradu Top of the funds za najbolji fond u kategoriji umjerenih mješovitih investicijskih fondova u 2021, a u prosincu nam je dodijeljena nagrada Zagrebačke burze za dionicu s najvećim porastom prometa u 2022. godini. Priznanjem 'Poslodavac partner' Banka je još jednu godinu za redom prepoznata kao organizacija usmjerena na kvalitetno upravljanje ljudskim resursima. Promicanjem zdravog načina života smo ispunili smo sve kriterije za dobivanje oznake 'Tvrtka prijatelj zdravlja' u okviru projekta 'Živjeti zdravo' Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. HPB-ovi sportaši na Bankarskim igrama u svibnju u jakoj konkurenciji osvojili su čak 7 pehara.


8. Digitalizacija i transformacija Banke

U HPB programu podatkovne pismenosti Podatkovni rasadnik znanja ove smo godine savladali osnovne module o bazama podataka, skladištu podataka i SQL-u. U sklopu Programa koji je predstavljen i na nekoliko međunarodnih konferencija, održano je pet internih i tri vanjske radionice, a sudjelovalo je 96 zaposlenika.

9. Prilagodba Banke ESG regulativi 

S ciljem usklađivanja s obveznim EU i nacionalnim regulatornim zahtjevima te unaprjeđenja upravljanja okolišnim, društvenim i upravljačkim čimbenicima u siječnju je s radom započeo Ured za održivo poslovanje. Nadzorni odbor Banke osnovao je Odbor za ESG koji će pratiti proces usklađivanja sa smjernicama za održivo poslovanje, a potpisali smo i Povelju o raznolikosti te postali dio inicijative koja za cilj ima doprinijeti progresivnom razvoju modernog europskog društva. 


10. Društveno odgovorno poslovanje

Nastavili smo s projektom HPB za financijsku pismenost te s temama iz bankarske i fondovske industrije sudjelovali u edukacijama u školama i na fakultetima povodom European Money Weeka i Dana štednje, a u našem edukativnom video serijalu naglasak smo stavili na uvođenje eura i pripreme klijenata na novu valutu. 

Dječjem domu Zagreb donirali smo 10 računala dok su naši su volonteri sudjelovali u akciji 'Zelena čistka', u uređivanju stambenih prostora u Centru za odgoj i obrazovanje Lug te edukativnim radionicama i eventima CooKLook društva koje je osnovala Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja – UNUO, a projekt 'Zasadi s HPB-om' uspješno priveli kraju.