Naših TOP 10 u 2023.

siječanj 2024

Naših TOP 10 u 2023.

Svojim poslovnim uspjesima i izvrsnim društvenim aktivnostima HPB je u 2023. postala banka koja mijenja tržište i čini razliku. Donosimo pregled Naših TOP 10 u godini u kojoj smo značajno rasli i mijenjali se, a svojim aktivnostima, ponudom za klijente, brigom za zajednicu i svoje zaposlenike se izdvojili od konkurencije.

1. Pripajanje NHB-a i rast prema TOP 5

Hrvatska poštanska banka je 3. srpnja 2023. uspješno provela pravno pripajanje Nove hrvatske banke, kao izrazito važan događaj u ovoj godini za nas, ali i za cjelokupno hrvatsko bankarsko tržište. Nakon što je u protekle četiri godine bila najbrže rastuća banka, organski i ukupno te udvostručila svoju imovinu, HPB je danas značajno osnažena pravnim pripajanjem i uspješno kroči prema Top 5 banaka u Hrvatskoj.

2. Nova Uprava

Od jeseni 2023. HPB ima proširenu Upravu u sastavu Marko Badurina kao predsjednik Uprave te Anto Mihaljević, Ivan Soldo, Tadija Vrdoljak i Josip Majher kao članovi Uprave. Ovako osnažena HPB može intenzivirati razvoj poslovnog modela uz fokus na nove tehnologije i praćenje glavnih trendova u financijskoj i digitalnoj sferi, na temeljima organskog i anorganskog rasta te održivog razvoja, a sve kako bi povećala svoj tržišni udjel i nastavila stvarati vrijednost za sve svoje dionike.

3. Rekordni rezultati poslovanja

Već snažne rezultate ostvarene u prvom polugodištu 2023. HPB je nadmašila s najboljim tromjesečjem u svojoj povijesti – rekordnom profitabilnosti i razinom imovine. Zahvaljujući rastu svih kategorija prihoda, neto dobit HPB-a u devet mjeseci 2023. gotovo se učetverostručila te iznosi 65,48 milijuna eura, dok je HPB Grupa ostvarila 68,07 milijuna eura neto dobiti. Imovina Banke 30. rujna 2023. dosegnula je 5,85 milijardi eura.

4. Milijarda eura HPB Super štednje

HPB je od listopada 2023. prva među velikim bankama na hrvatskom bankarskom tržištu ponudila HPB SUPER ŠTEDNJU, kao depozitni proizvod sa značajno višim kamatnim stopama koje su dosezale čak 3% na 12 mjeseci. Ni tri mjeseca nakon uvođenja novog štednog proizvoda, novougovorena HPB SUPER ŠTEDNJA premašila je volumen od milijardu eura uz 30 tisuća sklopljenih ugovora. Osim u centrima Banke štednju je moguće ugovoriti i u uredima Hrvatske pošte diljem Hrvatske.

5. Projekt Euro - vrhunski završen posao

Već prvog radnog dana u 2023. omogućili smo našim klijentima poslovanje u valuti euro u cijeloj poslovnoj mreži i na svim kanalima. Sjajan Euro tim vodio je i uspješno završio ovaj veliki, kompleksan i zahtjevan projekt, uz podršku cijele Banke.

6. Dionica s najvećim porastom cijene

Banci je pripala nagrada Zagrebačke burze za Dionicu s najvećim porastom cijene u 2023. nakon što je godinu ranije proglašena Dionicom s najvećim porastom prometa. Nagrada je dokaz pouzdanja investitora nastavno na izrazito dobre poslovne i financijske rezultate prethodnih i ove 2023. što se reflektira u povećanju tržišne kapitalizacije. Kao jedna od najlikvidnijih dionica s iznimno visokim dnevnim prometima na Zagrebačkoj burzi, dionica HPB-a je u rujnu 2023. uključena u dioničke indekse CROBEX.

7. Nagrade i priznanja

HPB je u 2023. dobila PwC-ovo Priznanje za najveći napredak u izgradnji povjerenja javnosti što pokazuje da se trud koji je Banka tijekom više godina ulagala u unaprjeđenje korporativnog upravljanja i transparentne i pravovremene komunikacije, isplatio. Dodijeljena nam je i značajna nagrada HRIO u kategoriji Upravljanje okolišem, prva smo banka u Hrvatskoj potpisnica UN načela za odgovorno bankarstvo te smo postali članica Međunarodnog instituta za klimatske promjene. Društvo HPB-nekretnine od 2023. je vlasnik AAA certifikata srebrne bonitetne izvrsnosti koji dodjeljuje Dan & Bradstreet kao dokaz uspješnosti poslovanja, odgovornog i kvalitetnog vođenja. U 2023. sedmu godinu zaredom, Banka je dobila certifikat Employer Partner za što su posebno zaslužna ulaganja u razvoj zaposlenika, povećanje materijalnih prava te kontinuirano unaprjeđenje organizacijske klime.

8. Godina u znaku suradnje sa studentima

Banka je u 2023. ostvarila brojne suradnje s akademskom zajednicom, a od sudjelovanja na studentskim natjecanjima, eventima i projektima izdvajamo: suradnju s TVZ-om povodom natjecanja u izradi mobilnih aplikacija, sudjelovanje na sajmovima karijera Sveučilišta Sjever, TVZ-a i Veleučilišta u Šibeniku, posjete studenata Algebre i Veleučilišta Lavoslav Ružička Banci te sponzorstvo i sudjelovanje na panelu u organizaciji Ekonomske klinike. Banka kontinuirano pruža prilike za studentske prakse, mogućnost zapošljavanja u Banci nakon studentskog angažmana te podršku akademskoj zajednici u vidu različitih projekata, a 2023. smo u tome ostvarili izniman napredak i kao društveno odgovorna institucija i kao poželjan poslodavac.

9. HPB Sportu medalje na 50. Bankarskim igrama

HPB Sportaši izvrsni su i u 2023. - tim na koji je ponosna cijela Banka čuva i promiče timsku povezanost i važnost sporta, a s Bankarskih igara vraća se sa šest brončanih odličja. Tim raste nakon pripajanja NHB-a, sportski duh je sve snažniji, a godina će se pamtiti i po planinarskom vikendu koji je 50 naših sportaša provelo na Velebitu, dobro poznatoj, ali uvijek iznova drugačijoj Premužićevoj stazi. Do nekih drugih staza i visina!

10. Naše DOP aktivnosti: Snažno podržavamo zajednicu

Nižu se volonterske akcije u 2023.: Dom za djecu u Vugrovcu, Udruga Šapica pored Zaprešića, pučke kuhinje u Domu Sv. Antuna na Sv. Duhu te u kući Misionarki ljubavi u zagrebačkoj Jukićevoj, pošumljavanje vukovarske Park šume Adice…HPB volontera je sve više, a u prosincu nam je stiglo posebno priznanje u kategoriji Poslovni sektor iz edicije Volonterskog Oskara u sklopu aktivnosti Volonterskog centra Zagreb. S ponosom govorimo o našem programu 'Volontiramo za Hrvatsku' i s velikim planovima ulazimo u 2024.

Naš program 'HPB za financijsku pismenost' zasigurno zaslužuje mjesto među događajima godine s naglaskom na suradnju sa Zakladom Hrvatska za djecu u sklopu njihove kampanje '15 ti je godina već' kad smo se pridružili projektu edukacija Financijsko znanje – put u blagostanje. Sa zadovoljstvom smo podržali aktivnosti kojima su korisnicima Zaklade pružena znanja iz područja financija te smo omogućili financijsku potporu za prvu štednju za njihovih 100 stipendista. Banka je svoj program unaprijedila i sudjelovanjem na Konferenciji financijske pismenosti Toni Milun 2.0 u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci gdje su naše kolege održali odlično posjećene edukacije o kreditima i karticama.