Nova sezona Podatkovnog rasadnika: što se sadi ove godine

srpanj 2023

Nova sezona Podatkovnog rasadnika: što se sadi ove godine

Donosimo vam novosti iz našeg Podatkovnog rasadnika, čiji vrijedni sudionici marljivo rade na razvoju svojih podatkovnih vještina. Ovaj program ima ključnu ulogu u našem cilju podizanja podatkovnih kompetencija na razini cijele organizacije, što kolege postižu kroz kontinuirano ulaganje vremena i truda, a jednako važno, kroz razmjenu znanja, iskustava, međusobnu podršku i druženje.

U ovoj smo godini odlučili svo znanje i entuzijazam koje smo posadili prethodne godine, dodatno uzgajati i nadograditi sa zanimljivim edukacijama i aktivnostima. Poseban naglasak stavili smo na „berbu“ i „presađivanje“, odnosno na primjenu i stvaranje novog znanja. Godinu smo započeli evaluacijskom anketom u kojoj su polaznici procijenili svoj napredak tijekom protekle godine i postavili jasne ciljeve za sljedeću godinu. Zaključili smo da smo u prošloj godini zajedničkim trudom ostvarili ukupno preko 1100 sati organiziranih edukacija i aktivnosti i još preko 1400 sati samostalnih edukacija. Polaznici su u anketi najpozitivnije ocijenili komunikaciju, motivaciju i podršku od strane organizatora, a najkritičniji su bili sami prema sebi – čak i uz zavidnu razinu uloženog vremena i truda, najviše mjesta za poboljšanja prepoznali su u vlastitom angažmanu, još aktivnijem sudjelovanju i primjeni znanja. Rezultati ankete predstavljeni su u veljači na grupnom sastanku kojim smo lansirali novu sezonu Podatkovnog rasadnika.

Na proljetnim edukacijama kolege su iskoristili priliku da istraže nove teme i steknu dublje razumijevanje važnih područja u analizi podataka. Educirali smo se u području Power BI, kreativnog rješavanja problema, osnovnog i naprednog SQL-a, te na razne druge teme na online platformama Coursera i Udemy. Bilo je zadovoljstvo vidjeti kako polaznici rasadnika aktivno sudjeluju, postavljaju pitanja i primjenjuju stečeno znanje. Polaznike su posebno oduševile interne edukacije iz SQL-a kolege Mislava Spajića iz Sektora informatike, koji je zahvaljujući susretljivosti, strpljivosti i zanimljivom pristupu zaradio pohvale i odlične ocjene sudionika.

HPB kontinuirano podržava proaktivni pristup osobnom i profesionalnom razvoju kod zaposlenika. Podatkovni rasadnik je samo jedna od prilika za usavršavanje koji HPB-ovci imaju na raspolaganju, od klasičnih edukacija do online resursa i internog dijeljenja znanja. Kolege koji prepoznaju i koriste te prilike svima su nam veliko nadahnuće te nas veseli pratiti plodove njihovog napretka.