Novim snagama kroz transformaciju IT-a

ožujak 2021

Novim snagama kroz transformaciju IT-a

Novim snagama kroz transformaciju IT-a

Kako bi svojim klijentima osigurala brzu i dostupnu uslugu, kao i moderne i pristupačne proizvode, Hrvatska poštanska banka iznimno je orijentirana na digitalizaciju svojih procesa, alata i proizvoda. Ulogu glavnog pokretača digitalne transformacije preuzeo je IT sektor koji svakodnevno koristi tehnologiju za kreiranje proizvoda, potiče razvoj te nudi rješenja poslovnih izazova koje korisnici stavljaju pred njih. Kako bi u tome bili uspješni, potrebna im je stabilna arhitektura IT sustava koja podržava brzi razvoj te omogućava bolju suradnju IT-a i drugih poslovnih područja s ciljem zadovoljenja potreba klijenata Banke.

Za transformaciju IT-a u HPB-u je ključna Direkcija IT poslovne analize koja postaje spona promjene odnosa IT - korisnik. Važna uloga u transformaciji dodijeljena je glavnom arhitektu IT sustava te glavnom arhitektu podataka što je jasan pokazatelj da je HPB-u strateški fokus na održivom IT sustavu i izgradnji podatkovne arhitekture Banke, istaknuo je Danijel Miletić, izvršni direktor Sektora informatike.

IT HPB-a Miletić vodi od kraja 2020. godine s više od 15 godina iskustva od kojih je zadnjih 10 gradio u Zagrebačkoj banci vodeći razvoj prodajne mreže, digitalnih usluga, portfelja projekata, prodaje i marketinga ZB Investa te kao savjetnik Uprave za maloprodaju & E2E Room Leader.

Danijel Miletić, izvršni direktor Sektora informatike

Najbitniji resurs Banke i dalje su kvalitetni ljudi. IT transformaciju HPB-a zajedno s drugim kolegama predvodit će i dva nova lica – Katarina Kukuljan, direktorica Direkcije IT poslovne analize i Marijo Vrsaljko, glavni arhitekt IT sustava, a uz njih je i Mirko Talajić, direktor Direkcije podrške analitičkim sustavima koji se pridružio HPB-u 2019. godine, a sada preuzima ulogu  glavnog podatkovnog arhitekta.

Kolegica Katarina Kukuljan u HPB je došla sa 16 godina iskustva iz Privredne banke. Tamo je prošla put od pripravnice u IT-u, preko voditeljice IT projekata usmjerenih na automatizaciju Core sustava, da bi zadnjih pet godina, kao direktorica Razvoja aplikacija, bila odgovorna za razvoj poslovnih aplikacija za područja poslovanja sa stanovništvom, pravnim osobama i platnim prometom. Diplomirala je na FOI-ju te svoja znanja proširila znanstvenim magisterijem fokusiranim na menadžment kvalitete i kontinuirano poboljšanje poslovnih procesa.

Katarina Kukuljan, direktorica Direkcije IT poslovne analize

Glavni arhitekt IT sustava, Marijo Vrsaljko, 20 godina dugu karijeru proveo je u Zagrebačkoj banci, gdje je od programera, voditelja aplikativnog razvoja i koordinatora za programsku podršku, zadnje tri godine bio arhitekt sustava zadužen za izradu strategije i koncept razvoja aplikativne podrške. Diplomirani je FER-ovac sa završenim specijalističkim studijem upravljanja financijskim institucijama.

Marijo Vrsaljko, glavni arhitekt IT sustava

Mirko Talajić ima 18-godišnje iskustvo iz Zagrebačke banke gdje je vodio odjele DWH/BI razvoja i  aplikativnog razvoja. Završio je matematiku na zagrebačkom PMF-u, magistrirao ekonomske znanosti te dovršava doktorat na temu utjecaja kvalitetnog upravljanja ljudima na profit organizacije. Na Visokom učilištu Algebra nositelj je kolegija povezanih s podatkovnom znanošću i naprednim analitičkim tehnikama.

Mirko Talajić, direktor Direkcije podrške analitičkim sustavima i glavni podatkovni arhitekt

Kako je istaknuo Talajić, poseban naglasak transformacije je na jačanju naprednih analitičkih, poslovnih i tehnoloških kompetencija kako bi izgradili bazu znanja i mrežu zaposlenika koja će  predstavljati centar kompetencije analitičke izvrsnosti. Baš zbog toga ovo nije samo transformacija IT sektora već transformacija cijele Banke čiji je krajnji cilj povećanje zadovoljstva naših sadašnjih i budućih klijenata.

Naš ambiciozni IT tim traži pojačanje. Ako tražiš nove izazove, imaš iskustvo na području poslovne analize, izražene analitičke sposobnosti, poznaješ SQL i osnove realcijskih baza podataka, prijavi se i postani viši poslovni analitičar HPB-a.