Održana druga HPB Podatkovna konferencija – Pokretači promjene: Kako AI i podaci definiraju sutrašnji svijet

listopad 2023

Održana druga HPB Podatkovna konferencija – Pokretači promjene: Kako AI i podaci definiraju sutrašnji svijet

U okviru edukacijskog programa Podatkovni rasadnik, 6. listopada je uspješno održana druga HPB Podatkovna konferencija pod nazivom "Pokretači promjene: Kako AI i podaci definiraju sutrašnji svijet".

Fokus ovogodišnje konferencije bio je usmjeren na ulogu i značaj podataka u doba tehnološke revolucije. Podaci i umjetna inteligencija neizbježni su trendovi u suvremenom poslovanju te se kroz konferenciju višestruko isticalo kako organizacije trebaju prilagoditi svoje procese, postati podatkovno pismene i koristiti AI kako bi unaprijedile svoje poslovanje. U svemu tome naglašena je važnost razmjene znanja, iskustava i podrške među kolegama kako bi se ostvarila uspješna prilagodba ovim tehnološkim promjenama.

Na konferenciji je sudjelovalo 75 kolega, a predsjednik Uprave Marko Badurina i član Uprave Tadija Vrdoljak osobno su podržali organizaciju ovog događanja. Predsjednik Badurina u uvodnom je pozdravu istaknuo važnost inicijative te kako je podatkovna pismenost postala ključna vještina u modernom dobu. Također je istaknuo da se HPB sve više usmjerava prema novim tehnologijama i neizbježnim trendovima kako bi poboljšala kvalitetu odluka i postala Banka vođena podacima.

Službeni program započeo je gostujućim predavanjem Nenada Race iz tvrtke Aduro idea. Sudionici su s predavanja ponijeli saznanja kako umjetna inteligencija (AI) nije samo tehnički alat, već potencijalno ključni partner u unaprjeđenju poslovanja. Kroz svoju prezentaciju, Raca je naglasio kako AI ima sposobnost transformirati način na koji organizacije rade, pružajući mogućnosti za ubrzanje ključnih procesa i postajući integrirani član organizacijskog tima.

Nakon predavanja uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudjelovali Ana Đidara, direktorica Ureda za upravljanje ljudskim potencijalima, Veronika Ines Bakarić, direktorica Ureda za organizaciju i upravljanje projektima te Danijel Miletić, izvršni direktor Sektora informatike s moderatorom i organizatorom Mirkom Talajićem, Direktorom Direkcije podrške upravljanju podacima i razvoju analitičkih sustava. Panelisti su dali svoj pogled na teme razvoja organizacijske kulture vođene podacima, inovacijama i spremnosti za promjene, budućnosti bankarske industrije s obzirom na tehnološke trendove te važnost osobnog razvoja kako bismo ostali korak ispred brzih promjena u poslovnom svijetu.

Sljedeći dio konferencije bio je posvećen prezentacijama HPB-ovih primjera dobre prakse u korištenju podataka. Renata Skender, Voditeljica odjela za analizu profitabilnosti, pokazala je na primjeru profitabilnosti segmenta kako se, čak i s osnovnim alatima poput Excela, može unaprijediti izvještavanje. Zorana Lubina iz Sektora strateških rizika i kontrole rizika demonstrirala je korištenje naprednih analitičkih alata u domeni kreditnog i tržišnog rizika, pomoću SQL i RStudio alata.

Tijekom završnog dijela konferencije, održan je uzbudljiv podatkovni kviz. Četiri su se ekipe s entuzijazmom natjecale u rješavanju izazovnih pitanja iz područja podataka i tehnologije. Ova dinamična aktivnost je osim zabave i druženja, omogućila sudionicima da prodube svoje razumijevanje ključnih koncepata i trendova koje su obrađivali tijekom konferencije, ali i tijekom cijele prethodne godine. Zasluženu pobjedu u kvizu odnio je tim "Četvorka", kojem je nagrade uručila organizatorica Monika Švogor.

Organizatori konferencije i začetnici Podatkovnog rasadnika, Monika Švogor i Mirko Talajić, zahvalili su svim sudionicima na angažmanu i podršci te poručili kako su ponosni što su se i ove godine okupile stručne i motivirane kolege koji prepoznaju važnost podataka i tehnologije u suvremenom poslovanju.