Polaznici Podatkovnog rasadnika nakon prvog kruga edukacija poručili: Želimo još

kolovoz 2022

Polaznici Podatkovnog rasadnika nakon prvog kruga edukacija poručili: Želimo još

Nastavljamo s podizanjem analitičkih kompetencija i razine podatkovne pismenosti naših zaposlenika. U našem programu podatkovne pismenosti Podatkovni rasadnik znanja ove smo godine proveli različite edukacijske aktivnosti kako bismo osigurali da posijano znanje nikne i urodi plodom.

Polaznici programa su na početku programa procijenili vlastite podatkovne kompetencije i izradili svoje razvojne planove, gdje su kroz izbor edukacije promislili i kako bi odmah dobivena znanja primijenili u poslu kako bi dali svrhu edukaciji koju pohađaju. Postavili su si izazovne ciljeve s velikim očekivanjima od sebe, čime su pokazali ambiciju, motivaciju i angažman oko vlastitog profesionalnog razvoja. Kako bi se motivacija održala na visokoj razini, održali smo internu edukaciju o tome kako se motivirati i organizirati za učenje na radnom mjestu.

Upoznavanje s osnovnim konceptima, procesima i alatima osigurano je kroz interne edukacije. Polaznici programa pohađali su osnovne module o bazama podataka, skladištu podataka i SQL-u na edukaciji koja se nakon dosadašnjih virtualnih susreta održala uživo, a koju su vodili naši stručnjaci za upravljanje podacima iz Direkcije podrške analitičkim sustavima: Dino Juratić, Ivan Kušanić, Dario Kresonja i Mislav Spajić.

Edukacija je bila interaktivna i polaznici su pokazali veliku želju za stjecanjem novih znanja što je dodatni pokazatelj da je pokretanje programa podatkovne pismenosti bio pun pogodak.

Najčešća rečenica na kraju programa bila je : „Želimo još…“.

U nastavku donosimo dio komentara kolega kako bi se dočarala kvaliteta provedene edukacije:

Kolege su izvrsno prezentirale. Kombinacija s praktičnim radom (zadacima) je najbolja metoda učenja!“; 

„Edukacija je bila vrlo korisna i s obzirom da često obrađujem podatke kroz Excel sigurno ću koristiti naučeno. Htjela bih više naučiti o korištenju SQL-a, a kao potpuni početnik, bez ovog ne bih nikad pokušala ni proučiti što je SQL jer sam bila uvjerena da moram imati više IT znanja. Čak i da se edukacije ne nastave, sigurna sam da ću primjenjivati naučeno i proširiti znanje barem malo jer je zaista iskoristivo. Hvala predavačima na trudu i strpljivosti. Bili ste odlični :-)“;

„Edukacija je bila zanimljiva, poučna te su kolege stručno prezentirali informacije o pojedinim temama. Voljela bih proći dodatne edukacije za SQL i korištenje SQL-a u za poslovne potrebe OJ u kojoj radim“;

„Svidjela mi se atmosfera, živopisni primjeri i zadaci. Predavači su stručni i dobro uspijevaju kompleksnu materiju približiti na razumljiv način, vidi se da vole to što rade. Želim dalje učiti SQL i jedva čekam da ga primijenim. Mislim da bi mi još dobro došlo proširenje znanja o modeliranju podataka“;

„Sve super, samo tako dalje“; 

„Predavači su uspjeli vrlo zanimljivo prezentirati sadržaj koji sam po sebi, na prvu, možda i nije zanimljiv. Bilo je korisno čuti o načinima na koje se sve može upravljati podacima, a najzanimljiviji dio je bio SQL koji smo mogli odmah i primijeniti u praksi, što će nam sigurno ostati u pamćenju. SQL ću svakako prvo primijeniti jer sam ionako počela s njim nedavno raditi, a sad sam dobila i dubinski uvid u sami proces.“

Dobar glas se daleko čuje te se u tijeku internih edukacija Podatkovnom rasadniku pridružilo još 22 novih kolega iz Banke i članica HPB Grupe. Novim kolegama želimo dobrodošlicu i sreću u stjecanju novih znanja.

Osim internih edukacija, polaznici Podatkovnog rasadnika znanja su imali priliku upoznati se s naprednim alatima za obradu i analizu podataka te machine learningom, na vanjskoj edukaciji koju su održali naši partneri iz Oracle Hrvatska.

Oni najželjniji znanja ne odmaraju ni tijekom ljetnih mjeseci, već koriste mogućnosti platforme za online učenje Coursera gdje nastavljaju svoju edukaciju učeći od najboljih svjetskih sveučilišta i kompanija kao što su Google, Oracle, Microsoft, IBM.

Najesen polaznike u rasadniku očekuju nove edukacije povezane s učenjem alata za vizualizaciju podataka i napredno korištenje SQL-a te razna druženja i iznenađenja.

Fokus u narednom razdoblju bit će i na korištenju stečenih znanja kako bi zaista ono što se posijalo dalo i dobar urod što je i glavni cilj Podatkovnog rasadnika.