Što trebate znati kod prijave za posao u HPB-u?

veljača 2021

Što trebate znati kod prijave za posao u HPB-u?

Što trebate znati kod prijave za posao u HPB-u?

Slanje prijave za posao nekome može biti usputni zadatak u koji se upušta dok vrijeme provodi na društvenim mrežama, dok drugi ulažu puno vremena u oblikovanje savršene prijave i dugo "lebde" iznad gumba prije nego kliknu Prijavi se. U kojoj god kategoriji se nalazili trebate imati na umu da odluka o promjeni posla može uvelike promijeniti vaše životne okolnosti i treba biti dobro informirana. 

 

Proučite radno mjesto, uvjete i osnovne informacije o Banci 

U  oglasima za posao nastojimo jasno prikazati koji su budući zadaci i očekivanja od naše buduće kolegice ili kolege. Proučite opis radnog mjesta, kriterije odabira kandidata i ono što vi možete dobiti na tom radnom mjestu. Ako ne razumijete više pojmova u opisu posla ili jasno ne udovoljavate nekim uvjetima, možda to nije posao za Vas. Vjerojatno ćemo Vas na selekcijskom intervjuu pitati o Vašem iskustvu ili teorijskim znanjima iz područja koje smo naveli u tekstu oglasa, tako da je oglas pravo mjesto na kojem započinje priprema za intervju. Pazite i da ne propustite rok za prijavu! 

https://adoptoprod.blob.core.windows.net/careers/ea17f318-6d6e-47e0-8928-68f11b25000d.png 

U procesu zapošljavanja, ne biramo samo mi -  Vi morate odabrati HPB. Uklapanje u organizacijsku kulturu ili culture fit je važan faktor kod donošenja uzajamne odluke o zapošljavanju. Na korporativnim stranicama i stranici karijera HPB-a možete dobiti sliku o našoj organizacijskoj kulturi kroz ciljeve i vrijednosti Banke, etička načela, inicijative u zajednici te pogodnosti za zaposlenike. U selekcijskom procesu procjenjujemo kako se Vi uklapate u našu organizacijsku kulturu, a Vaš je zadatak da procijenite uklapa li se HPB u Vašu sliku poželjnog poslodavca. Na kraju krajeva, želimo i da Vi budete zadovoljni svojim izborom.  

 

Prilagodite svoju prijavu 

Vaša prijava za posao i životopis su naš prvi kontakt s Vama kao kandidatom. Imajte na umu da zaprimamo veliki broj prijava. Ako se želite istaknuti, sjetite se popularnog marketinškog principa: KISS - Keep it short and simple, ili ako pokušamo prevesti – Kratko, slatko i sadržajno. 

Motivacijsko pismo, odnosno pismo zamolbe, ne bi trebalo biti dulje od nekoliko rečenica i rezervirano je za one informacije koje se inače ne navode u životopisu. Dočarajte nam zašto želite raditi ovaj posao, što Vas čini poželjnim članom tima, što Vas izdvaja od ostalih kandidata te navedite ostale informacije koje bismo trebali znati. Pismo zamolbe je prilika da svojoj prijavi dodate dašak kreativnosti i osobnosti. Ako nemate inspiracije za pisanjem motivacijskog pisma, to je u redu. Ovo je opcionalno polje i nikada nismo eliminirali kandidata isključivo zato što nije napisao motivacijsko pismo ili zato što ono nije bilo dovoljno intrigantno. Međutim, zanimljivo motivacijsko pismo može privući pažnju i izdvojiti kandidata u moru sličnih prijava. Pritom pripazite da se ne istaknete na negativan način.

 

Kod pisanja životopisa, trik je u dobroj prezentaciji

Kratkim internetskim pretraživanjem pronaći ćete niz rezultata sa savjetima i trikovima kako napisati savršen životopis i gotovo svaki od njih reći će nešto u stilu manje je više. Jedna A4 stranica je dovoljna da izdvojite i istaknete najbitnija radna iskustva, znanja i postignuća koja su relevantna za poziciju na koju se prijavljujete. Ako ste osoba sa širokim radnim iskustvom koje ne stane na jednu stranicu, ograničite se na dvije. S prevelikom količinom teksta dolazite u opasnost da se u njemu zagube one najbitnije informacije koje vas mogu izdvojiti od ostalih kandidata. Kada birate koje ćete podatke navesti, dajte prednost onima koji su relevantni za konkretno radno mjesto. Detaljniji opisi i pojašnjenja u životopisu mogu nam biti korisni da bolje razumijemo Vaše iskustvo, ali ostavite nešto i za intervju. 

Dobar životopis je sažet, ali sadržajan, pregledan i smisleno organiziran. Vještina organizacije i vizualizacije podataka poželjna je na brojnim radnim mjestima, a životopis je idealno mjesto da je demonstrirate. I sami ćete prepoznati ironiju u nepreglednom životopisu u kojem je navedeno poznavanje rada u MS Wordu. 

Kod navođenja posebnih vještina kao što su poznavanje rada na računalu, razmislite o tome koje su zaista relevantne informacije, a što su samo ukrasni izrazi koji pune stranicu (naši inozemni kolege ih zovu CV fodder, no mi još nismo uspjeli smisleno prevesti). Poznavanje rada u Windows operativnom sustavu, korištenje Interneta, razvijene komunikacijske vještine i spremnost na timski rad samo su neke od vještina koje kandidati često navode u svojim životopisima. U današnje se vrijeme te vještine smatraju vrlo bazičnima te nema potrebe da se posebno navode, osim ako je zbog specifičnosti zahtjeva radnog mjesta potrebno napomenuti da su razvijene na iznimno visokoj razini. Navedete li pod računalne vještine primjerice korištenje e-maila, teško da ćete time impresionirati potencijalnog poslodavca, no izostavite li taj dio, nitko neće pomisliti da se ne znate služiti e-mailom. 

 

 

 Većina je ljudi je još u srednjoj školi naučila pisati životopis tako da kronološki ispiše svoje radno iskustvo i obrazovanje, posebne stručne vještine, sve nagrade koje su ikad dobili i sve dodatne edukacije na kojima su ikada sudjelovali. U novije vrijeme, marketing je pronašao svoje mjesto u industriji karijera i podigao standarde. Životopis više nije sažetak nečije autobiografije, već sve više i više sliči informativnim reklamama koje prezentiraju potencijalni profesionalni doprinos kandidata željenom poslodavcu. Oni koji žele svoj životopis podići na sljedeću razinu razmišljaju upravo u tim terminima. Profesionalno napisanim životopisom prezentiraju svoje zapošljavanje kao stratešku odluku za poslodavca. Ne navode prijašnje radne odgovornosti u obliku suhih činjenica, već prikazuju svoje iskustvo u terminima postignuća i traga koji su ostavili u organizacijama u kojima su radili. Na taj način ilustriraju kakve će rezultate postizati na željenom radnom mjestu. 

Ne zaboravite da je Vaš životopis nešto što intervjuer obavezno ima ispred sebe tijekom razgovora za posao te će Vas vjerojatno pitati za više detalja o nekim značajnim stavkama. Trebate moći stajati iza svega što ste napisali. Ako ste naveli izvrsno poznavanje engleskog jezika ili izvrsne prezentacijske vještine, morate to moći i demonstrirati. Tu naviku intervjuera možete i okrenuti u svoju korist. Ako ste imali značajnu ulogu na nekom impresivnom projektu ili drugo relevantno postignuće, vještim isticanjem te činjenice u životopisu možete intervjuera potaknuti da vas pita za više detalja i pružiti si priliku za pozitivnom prezentacijom bez ostavljanja dojma da se hvalite.