Sudionici Podatkovnog rasadnika podijelili su najbolje podatkovne prakse

listopad 2022

Sudionici Podatkovnog rasadnika podijelili su najbolje podatkovne prakse

Zadnji dan rujna, sudionici programa Podatkovnog rasadnika okupili su se u prostorima kampusa Visokog učilišta Algebra na danu druženja, učenja i dijeljenja iskustava. Kroz različite prezentacije i predavanja kolege se motiviralo na još veću angažiranost u razvoju podatkovnih kompetencija.

Događaj je otvorio Marko Badurina, predsjednik Uprave ističući podršku inicijativama koje promiču korporativne vrijednosti Banke i na koje se Uprava rado odaziva:

„Ovaj program razvoja podatkovnih kompetencija zaposlenika je inovativnost na domaćem tržištu i na njega možemo biti ponosni, kao sto smo ponosni i na vas zaposlenike koji preuzimate inicijativu za vlastiti profesionalni razvoj i unaprjeđenje podatkovnih praksi u svojim poslovnim domenama."

Polaznici su imali prilike saznati na koji se način HR u proteklih 10 godina razvijao u domeni prikupljanja i obrade podataka. Predavanje o prijateljstvu između HR-a i podataka održala je Direktorica Ureda za upravljanje ljudskim potencijalima, Ana Đidara te je opisala koje ciljeve za kompaniju HR ostvaruje analizom prikupljenih podataka.

Događaj je nastavio gost predavač dr.sc. Robert Kopal. U svojem je neformalnom i angažiranom predavanju predstavio načine kako kreativno rješavati probleme i donositi odluke, čime je zaradio odlične reakcije naših sudionika.

U drugom dijelu okupljanja polaznici programa prezentirali su vlastite podatkovne prakse i unaprjeđenja u područjima kvalitetnog upravljanja podacima. Monika Švogor, Viši specijalist za razvoj zaposlenika i organizacijskih kapaciteta demonstrirala je kako je u programu Microsoft Power Automate razvila aplikaciju pomoću koje se u Banci danas upravlja procesom zapošljavanja i pokazala da ne moraš biti u IT-u da bi programirao.

Naš kolega Jakov Koprčina, Viši analitičar za prodajni kontroling, opisao je kako se iz različitih izvora podataka kombinacijom različitih podatkovnih tehnika i tehnologija (SQL, OLAP, Excel) izrađuje model podataka i analizira produktivnost prodajne mreže Banke.

Voditeljica Odjela prodajnog kontrolinga Antonija Mohač nastavila je s prezentacijom podatkovnih praksi Odjela u kojem radi zajedno s kolegom Jakovom. Polaznici su dobili uvid o dizajnu i implementaciji DataMarta kojim je unaprijeđen proces upravljanja podacima za potrebe izvještavanja u prodajnom kontrolingu, te kako analitičari koriste SQL za testiranje i traženje uzoraka u podacima. Antonija je posebno naglasila korisnost edukacija u Podatkovnom rasadniku za dodatni razvoj potrebnih kompetencija za implementaciju novih tehnologija u svakodnevnim poslovnim praksama.

Dojmove s okupljanja naših kolega, sudionika Podatkovnog rasadnika, pročitajte u nastavku:

Tina Čulina, Viši specijalist za zaštitu podataka:

„Meet-up Podatkovnog rasadnika me jako oduševio. Koncept je bio genijalan, na početku meet-upa su mi odlični bili videi za motivaciju, osim na rad videi su me motivirali općenito na želju za napretkom u svakom segmentu života. Početak mi je već bilo dovoljan da bi rekla da mi je bilo dobro međutim u nastavku predavanje Robert Kopala me posebno iznenadilo i potaknulo na promišljanje i dao mi je inspiraciju. Prezentacije koje su držali naši kolege na meet-up-u su također bile korisne i poticajne te su mi dale jasniju sliku o tome koji je cilj Podatkovnog rasadnika. Svaka pohvala organizatorima, meet-up je baš profesionalno odrađen i daleko iznad očekivanja, nakon njega sam bila puna dojmova. Nadam se da će biti još takvih susreta."

Nikolina Mihaljević, Analitičar za prodajni kontroling:

„Na Meet-up-u Podatkovnog rasadnika je bilo zanimljivo vidjeti na koji način se, uz malo volje i truda, procesi u Banci mogu unaprijediti i poboljšati (npr. HR tijek zapošljavanja, DATAMART…). Bilo je i zanimljivo dobiti informaciju da je više žena na rukovodećim pozicijama u Banci od muškaraca i da smo daleko zastupljenije. Također predavanje dr. sc. Roberta Kopala pomoglo nam je da sagledamo širu sliku i obratimo pozornost na neke detalje koje često zanemarujemo kad se fokusiramo na određenu stvar, stoga priželjkujem neka dodatna izlaganja kako bi potakli neke nove teme."


Organizatori i pokretači Podatkovnog rasadnika, Mirko i Monika podijelili su motivaciju iza ovog okupljanja: „Među glavnim ciljevima našeg Podatkovnog rasadnika je podizanje podatkovnih kompetencija u Banci i razvoj kvalitetnih podatkovnih praksi. Dijeljenje najboljih praksi polaznika programa po našem je „rasadničkom“ modelu upravljanja organizacijskim znanjem idealna edukacijska aktivnost jer kombinira sve faze edukacijskog ciklusa: usvajanje znanja, njegovo održavanje, primjenu i prijenos. Uz to, druženjem i učenjem jedni od drugih razvijamo poželjnu kulturu učenja i dijeljenja znanja koja je preduvjet za razvoj podatkovnih kompetencija, inovacije i kretanje organizacije u data driven smjeru. Ovo je tek početak. Krenuli smo malim koracima kako bismo napravili velike stvari. Do kraja godine nas očekuje još niz edukacija u programu i strateško planiranje aktivnosti za slijedeću godinu.“