Sve snažnija povezanost HPB-a sa studentima: donosimo pregled aktivnosti u prvom dijelu godine

lipanj 2023

Sve snažnija povezanost HPB-a sa studentima: donosimo pregled aktivnosti u prvom dijelu godine

Odgovarajući na potrebe društva i zajednice u kojoj poslujemo, HPB kontinuirano pruža podršku akademskoj zajednici u okviru potpore razvoju obrazovnih institucija, kako bi se što kvalitetnije unaprijedili i uskladili studijski programi s potrebama gospodarstva i tržišta rada. Ponosni smo što naša banka potiče zaposlenike na uključivanje u inicijative i aktivnosti koje za cilj imaju jačanje i stvaranje suradnji s obrazovnim institucijama.

Tijekom prvih šest mjeseci 2023.  podržali smo mnoge inicijative i ostvarili brojne suradnje od kojih ističemo: STEP UP projekta Veleučilišta „Lavoslav Ružička" iz Vukovara i TVZ Mc2 natjecanje Tehničkog Veleučilišta iz Zagreba.

Veljača: fokus na financijskoj pismenosti i mentoriranju

U veljači je održan deseti Bug Future Show 2023., regionalni tehnološki show, na kojem je u sklopu panela „Učitelji heroji – ujutro IT-evci, poslijepodne učitelji“ direktor Direkcije podrške analitičkim sustavima Mirko Talajić govorio o važnosti suradnje s obrazovnim sustavom, mentoriranju te dijeljenju vlastitih uspješnih poslovnih iskustava u svrhu podučavanja mlađih kolega u IT-u.

Istovremeno, naša banka podržala je i rad Zaklade Hrvatska za djecu kao partner i sponzor na projektu "15 ti je godina već", u sklopu kojeg je održano pet radionica financijske pismenosti za mlade Financijsko znanje – put u blagostanje pod vodstvom Tonija Miluna. Stipendistima Zaklade omogućeno je vođenje računa bez naknade u Hrvatskoj poštanskoj banci te im je uplaćen simboličan iznos kao poticaj za njihovu prvu štednju i osviješteno upravljanje osobnim financijama.

Ožujak: prisutnost na hackathonu i sajmu karijera

Tijekom ožujka nastavili smo educirati građane o upravljanju osobnim financijama te je održan niz radionica financijske pismenosti za mlade, a brojne kolegice i kolege udružile su se u obilježavanju Svjetskog i europskog tjedna  novca.

Direktorice centara u Šibeniku, Nikolina Šarin i Branka Čović sudjelovale su na susretu poslodavaca i studenata u sklopu Dana karijera Veleučilišta u Šibeniku, na kojem su zainteresirane studente informirale o prilikama za stjecanje prvog radnog iskustva u našoj banci.

U okviru fintech konferencije Money Motion održano je studentsko natjecanje Money Motion Student Hackaton, na kojem su studenti pokazali svoja znanja i ideje iz područja tehnoloških inovacija u postojećim financijskim sustavima. Odluku o najboljem projektu donio je stručni žiri u kojem je sudjelovao i naš Matija Čukman, izvršni direktor Sektora direktnih kanala.

Travanj: razgovori o karijernom razvoju

U travnju je održana konferencija EDUkarijera - Obrazovanjem do zanimanja budućnosti u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a na panelu „Kako postati i ostati privlačan poslodavac?“ član Uprave HPB-a Ivan Soldo govorio je o važnosti prilagođavanja tržišnim uvjetima te posvećivanju pažnje mišljenju zaposlenika i lokalnih zajednica u kojima tvrtke posluju. 

Svibanj: natjecanja i nagrađivanje studenata

Kroz svibanj su predstavnici Banke sudjelovali na prvom TVZ Career Day, a već tradicionalno  i na Connect Week UNIN Sveučilišta Sjever kao sponzor i izlagač. Uz sudjelovanje člana Uprave Ivana Solde na panel raspravi nakon svečanog otvorenja, Tanja Novak, Melita Kukelščak i Đorđe Obranović, direktori centara u regiji sjeverna Hrvatska, studentima i ostaloj zainteresiranoj javnosti na izložbenom pultu bili su dostupni za sva pitanja u vezi zaposlenja, uvođenja u posao i obavljanja stručnih praksi u HPB-u.

U svibnju je održano STEM Games natjecanje koje je okupilo više od 1500 studenata fakulteta STEM područja iz cijele Hrvatske, kako bi odmjerili snage u rješavanju inovativnih problema te promicali sveučilišni sport i zdrav način života, a naša banka sponzorirala je sudjelovanje čak 200 studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Također je održano jedanaesto izdanje natjecanja brucoša u prezentiranju na engleskom jeziku. Organize Your Talk 2023 na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je direktorica Ureda za upravljanje ljudskim potencijalima Ana Đidara sudjelovala kao član žirija.

Povodom 45 godina rada osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Hrvatska poštanska banka nagradila je najbolje studente FERIT-a, a direktorica Regionalnog centra za stanovništvo Slavonija Mirna Lozić uručila im je nagrade na Svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća.

Lipanj: prijenos znanja kroz predavanja i stručne prakse

U lipnju nas očekuje završetak i odabir pobjednika TVZ Mc2 natjecanja, a već smo i u pripremama za sudjelovanje na trećoj Bankovnoj akademiji koja će se održati od 3. do 7. srpnja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Na jesen nas očekuju brojni studentski događaji i inicijative koje ćemo ponosno podržati, a sve studente zainteresirane za studentski posao ili praksu u našoj banci pozivamo da se prijave ovdje.