Uspješno online učenje iz perspektive HPB-ovaca

svibanj 2023

Uspješno online učenje iz perspektive HPB-ovaca

Uskladiti svakodnevne radne zadatke s redovitim učenjem na online platformama, često je izazovan zadatak. Iako su nam mnogi sadržaji za učenje dostupni, potrebno je odvažiti se i uz svakodnevne zadatke i obaveze, odvojiti vrijeme za stjecanje novih znanja i vještina.

Našim zaposlenicima omogućili smo učenje uz online platforme Udemy i Coursera, koje transformiraju iskustvo učenja i potiču sve željne znanja na iskorak u razvoju karijere. Na platformi zaposlenici mogu birati između tisuća edukacija koje je kreiralo 200 vodećih svjetskih sveučilišta i kompanija kao što su Yale, Google, IBM te stručnjaci iz cijelog svijeta.


S online učenjem na platformi Coursera prvi se put u HPB-u susreo Marko Lipovac, kolega voditelj portfelja projekata iz Ureda za organizaciju i upravljanje projektima. „Sviđa mi se što Coursera omogućava unos ciljeva i područja učenja te predlaže sadržaje koji odgovaraju unesenim preferencijama. Isto tako mi pomaže u organizaciji učenja tako što daje informacije o potrebnom vremenu i predlaže plan u kojem bi se edukaciju trebao svladavati“, istaknuo je.

Da je ključno odabrati edukaciju i prilagoditi je sebi slaže se i Igor Crnjak, specijalist za izvještavanje i rezervacije iz Sektora upravljanja naplatom.

„Najteže je krenuti jer se stvara dojam „nemam ja vremena još i za to“. Zato je moj savjet da odaberete edukaciju koja vas zanima, možda za početak neku lakšu temu. Ne treba se opterećivati vremenom, pronađite samo 10 do 15 minuta dnevno i kroz kratko vrijeme ćete imati prvi certifikat, a onda ćete samo nastaviti dalje s ostalim edukacijama koje će vas privući“, ističe Igor.


Koraci na putu uspješnog online učenja zahtijevaju da se unaprijed definira fokus edukacije i prepoznaje područje za razvoj, ali i definira moguća dinamika učenja. Važno je biti dosljedan i označiti u kalendaru vrijeme za učenje. Dva puta tjedno, kraći termin, složili su se naši kolege je optimalan.  

Velik izbor tema koje nude online platforme može biti i otežavajuća okolnost, no kada se postavi fokus  i odaberu kvalitetne, dobro posložene edukacije u kojima je sadržaj predstavljen na kreativan i jasan način, online edukacije su odličan izvor znanja i vještina. Kako bi olakšali odabir najboljih edukacija, kolege iz Ureda za upravljanje ljudskim potencijalima kreirali su specifične smjerove učenja (tzv. „learning pathove“) kroz koje se preporučuju tečajevi kojima zaposlenici mogu izgraditi ciljane vještine.

Ponosni smo na sve snažniju kulturu učenja koju gradimo u našoj Banci i vjerujemo da će sve više naših kolegica i kolega prepoznati prednosti učenja na online platformama.