Razvoj zaposlenika kroz financiranje formalnih oblika školovanja

lipanj 2024

Razvoj zaposlenika kroz financiranje formalnih oblika školovanja

Hrvatska poštanska banka potiče i prepoznaje važnost kontinuiranog usavršavanja zaposlenika, kako bi povećala njihovo zadovoljstvo i motivaciju. Iz tog razloga, posvećeni smo izgradnji kulture učenja i dijeljenja znanja među zaposlenicima kroz ulaganje u stručne edukacije i programe prilagođene razvojnim potrebama zaposlenika u pojedinim poslovnim područjima.

Kontinuirano unapređujemo i uvodimo nove kanale i metode učenja za naše zaposlenike, osiguravajući dostupnost edukacija za sve. Na razini organizacijskih jedinica izrađujemo godišnje planove edukacija, u sklopu kojih se definiraju razvojne potrebe zaposlenika temeljene na identificiranim kompetencijama potrebnih za unapređenje poslovanja.

Zaposlenicima nudimo mogućnost pohađanja vanjskih stručnih edukacija i konferencija u Hrvatskoj i inozemstvu te organizaciju in-house stručnih i razvojnih edukacijskih programa i korištenje online platformi za učenje. O iskustvu naših zaposlenika s e-learning sadržajima više pročitajte OVDJE

Uz klasične učioničke edukacije u velikoj mjeri koristimo internu platformu e-učionicu, putem koje se kreiraju i distribuiraju sadržaji koje pripremaju stručnjaci za pojedine poslovne domene u Banci.

Također, provode se i programi razvoja, tzv. „Rasadnici znanja“ – Podatkovni rasadnik i Prvi put rukovoditelj rasadnik. Koncept Rasadnika znanja podrazumijeva kontinuiranu edukaciju u pojedinim područjima, s fokusom na primjenu i dijeljenje znanja nakon formalne edukacije. Po istom modelu u narednom periodu planiramo pokrenuti i druge teme.

Dodatno, prepoznali smo potrebu za ulaganjem u formalno obrazovanje zaposlenika, kroz financiranje stručnih certifikata, stjecanja dodatnog stupnja stručne spreme ili prekvalifikacije, čiji je primarni cilj ulaganje u kompetencije zaposlenika, deficitarne u Banci ili važne za razvoj poslovanja u određenom poslovnom području.

Kako bi osigurali pravednost i jednakost u pristupu sredstvima za obrazovanje, jednom godišnje provodimo natječaj za financiranje školovanja, koji omogućuje zaposlenicima iz svih domena poslovanja prijavu za financijsku podršku odabranih obrazovnih potreba. Selekcijski proces procjenjuje motivaciju prijavljenih zaposlenika za školovanje, plan primjene  znanja u radu, izgradnju karijernih kompetencija, dijeljenja znanja u timu te u radu s klijentima ili kolegama.

Prvi ciklus natječaja za financiranje školovanja proveden je 2023. kad je odabrano 12 zaposlenika, a u 2024. godini, Banka će financirati školovanje 17 zaposlenika. Edukacijski programi koje su naše kolege dosada prijavili te ih uspješno pohađaju jesu preddiplomski, diplomski, specijalistički i doktorski studiji ekonomskog, studije informatičkog i digitalnog usmjerenja te specijalizirane međunarodno priznate certifikacijske programe.

U budućnosti planiramo još više ulagati u unapređenju kompetencija unutar organizacije, omogućavajući zaposlenicima platformu za dijeljenje znanja u timu i organizaciji.

Prema istraživanju organizacijske vitalnosti, naši zaposlenici prepoznaju ulaganje u razvoj koje kontinuirano kroz godine bilježi sve bolje rezultate. Prepoznala je to i struka te nam je osmu godinu zaredom, temeljem izvrsnih rezultata, dodijeljen certifikat Poslodavac partner, koji dokazuje kako smo po ulaganju u edukacije, tržišni lideri.

Veselimo se budućim inicijativama i projektima koji će omogućiti još veću dostupnost kvalitetnih edukacijskih programa za sve naše zaposlenike.